Водопад „Варовитец“

  • varovitec-1
  • varovitec-2
  • varovitec-3
  • varovitec-4
  • varovitec-5
  • varovitec-6

Водопадът „Варовитец” е една изумително красива перла в Западна България, която всеки българин, обичащ страната си, е длъжен да посети. Самият водопад не е от най-мощните, най-пълноводните или пък най-високите (висок е едва десет метра), но пък за сметка на това е изумително красив. Природата е сътворила това бижу само на няколко метра зад Етрополския манастир (част от стоте национални туристически обекта). До водопада се слиза по леко стръмна пътека след манастира и след буквално 5-10 минути се озовавате в подножието му.

Красотата на този природен феномен е несравнима. Водопадът е заобиколен от всички страни от камъни, покрити със зелен мъх, а след като водата се спусне от 10 метровата скала тя се разбива в уникален зелен килим и се разклонява в няколко изумително красиви водни ръкава, съединяващи се в едно няколко метра по-надолу. Освен това е важно да се отбележи, че този природен шедьовър може да се види от различни страни, които разкриват различни картини, но  зараждат в душата единствено преклонение към величието на природата и красотата на Родината.  Смея да твърдя, че съм посещавал много водопади в България, но след като видях „Варовитец” ми е трудно да избера кой да сложа на първо място в личната си класация (колебая се заради друг мой първенец – Чипровския водопад).

До водопада може да стигнете по два начина. Лесният е с автомобил до паркинга пред Етрополския манастир. Другият е с автобус до Етрополе, откъдето до манастира може да ви отнеме около един час спокойно ходене. Горещо препоръчвам обаче да отидете с кола, защото в района има още много природни забележителности, които можете да видите само в рамките на един ден – Тетевенските водопади, пещерата „Съева дупка”, Гложенския водопад и още много бижута на природата.

 За финал искам да ви предупредя, че водопадът не е пълноводен през лятото и почти пресъхва. Затова ако сте решили да го посетите, то месеците Април и Май ще са най-подходящото време на годината. 

Place Categories: Туризъм

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни