Боянски водопад

  • Boyanski-vodopad-1
  • boyanski-vodopad-2
  • Boyanski-vodopad-3
  • Boyanski-vodopad-4
  • Boyanski-vodopad-5
  • Boyanski-vodopad-6

     Още си спомням първата ми среща с Боянския водопад, която за моя огромна радост не се оказа и последната. Спомням си как реших да последвам табелата „Горен ръб – опасен терен“ и не съжалих дори и за миг. Спомням си как стоях и гледах удивено гледката, разкрила се пред мен с часове, и как не исках да напусна това приказно място.

    Всъщност много е интересно как толкова много софиянци никога не са ходили до Боянския водопад и дори не подозират за съществуването му, а той е (по моето скромно мнение) един от най-пленителните водопади в България. Висок е между 25 и 30 метра, с два ръкава вода, когато е пълноводен. Най-прекрасното около него е, че можете да се любувате както на гледката от основата му, така и на уникалната картина, която ще се разкрие пред вас, когато застанете на ръба на скалите, от които водата се спуска надолу. За красотата на водопада се е изказвал и самият Иван Вазов, но няма да ви цитирам нищо в момента с надеждата, че сами ще потърсите и намерите думите на Вазов в интернет.

    За посещение на водопада препоръчвам месец май и юни (тогава той е най-пълноводен), но със сигурност няма да изгубите ако го посетите в разгара на лятото и ранната есен. Със сигурност обаче трябва да сте наясно, че водопадът е едно от най-трудно достъпните места във Витоша и ако водите с вас малки деца трябва да сте нащрек, особено ако решите да посетите горния ръб. Височината изобщо не е за подценяване, а и течението на рекичката не трябва да се пренебрегва.

    Също така бих препоръчал на всички да посетят водопада през делничен ден, тъй като през уикенда има доста хора и поне аз не мога да усетя това чувство, което изпитвам всеки път, когато се излегна на скалите над водопада, извадя книга и се слея с природата за няколко часа, притесняван единствено от шума на водата, с който се свиква доста бързо.

    Що се отнася до маршрута – вариантите са два. Единият е с кола до хижа „Момина скала“, и спускане до водопада (около 30-45 минути нормално темпо). Лесно ще се ориентирате, защото има упътващи табели навсякъде. Другият е пеша по Княжевския път, и отново спускане от „Момина скала“. Имайте предвид, че втората опция отнема около 2.5-3 часа (при високо темпо) и около 4-5 часа (при бавно темпо) на отиване и почти още толкова на връщане, така че си разпределете времето. Също така водопадът е достъпен и ако се качвате от Боянското езеро, но това е маршрут, който е непознат за мен.

    Със сигурност обаче няма да съжалявате, защото този сгушен в сърцето на Витоша водопад ще ви очарова и поне за няколко часа ще ви изкара от сивото ежедневие на големия град.  

Place Categories: ТуризъмPlace Tags: Водопад

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни