Народен театър „Иван Вазов“

  • naroden
  • naroden1
  • naroden2
  • naroden3
  • naroden4
  • naroden5

 Най-старият театър в България се намира до днешната „Национална художествена галерия“ и както през многобройните отминали години, така и днес, той е средище на изкуство и култура от най-висок ранг. Историята на театъра е богата и тежка. Неведнъж е опожаряван и реновиран. През всичките години от неговото съществуване обаче, точно тук са показвани най-значителните постановки от блестящи български и световни автори. 

 Безспорно Народния театър е една от най-красивите сгради в София. Това се дължи на огромните усилия на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер, които изготвят проекта, завършен през 1906 година.  17 години по-късно, по време на представления в сградата избухва пожар. Окончателно е реконстроиран благодарение на Мартин Дюлфер (немски архитект) и Кирил Чапаров ( български строителен инженер, завършил в Германия). Народния театър преминава през още едно тежко премеждие- бомбардировките в София през 1943-1944 година. Възстановен е изцяло почти веднага след трагичните събития. Тогава е построена и камарната зала. Последен козматичен ремонт се извършва през 2007 година и така стигаме до окончателния му облик, който изглежда почти като преди 100 години. 

 В момента едни от най-нашумелите постановки, на които можете да се насладите в Народния театър са:

-„Кеадецът на праскови“ (по Емилиян Станев)

– „Животът е прекрасен“ (по “Самоубиецът” на Николай Ердман)

-„Хамлет“ (от Уилям Шекспир)

– „Тестостерон“ (от Анджей Сарамонович)

– „Идиот 2012“ (по Ф. М. Достоевски) 

-„Лов на диви патици“ (от Александър Вампилов)

И още много.. 

 

50% намаление за студенти и ученици

Place Categories: Култура and Театри

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни