Ресторант „Под Липите”

  • podlipite1
  • podlipite2
  • podlipite3
  • podlipite4
  • podlipite5
  • podlipite6

Под Липите” е ресторант със стара история, уютен интериор в битов стил и вкусна традиционна кухня. Чудите се къде да заведете гостите си от чужбина? Искате ресторантът да е стилен, да е далеч от градския шум, по възможност да има чардак и изпълнения на автентични народни песни в съпровод с гайда? Не са много местата в София, които отговарят на тези критерии. Ресторант „Под Липите” е един от тях. Разходете гостите си из квартала. Улиците около ресторанта са от най-забележителните улици в града, като по чудо съхранили част от старата вилна зона на столицата. Една до друга са къщите на бележити българи, представители на интелектуалния градски елит от началото на 20-ти век. Ще видите очарователни къщички, паметници на културата, като дома на Сирак Скитник, например. Ресторантът е разположен на тихата улица „Елин Пелин“ в долната част на квартал „Лозенец“. Улицата не случайно носи името на великия писател, къщата, в която е живял творецът е наблизо, нещо повече: той самият е бил чест клиент на заведението. А ресторантът съществува вече, почти 90 години, без прекъсване.

Красивата стара къща, в която се помещава ресторантът не случайно е паметник на културата. Тя е една кокетна вила, с красиви облицовки от камък, дървени детайли, и две тераси. Първата тераса е пред входа. Сянка и правят липовите дървета с ароматните си цветове и перголата с лозата. Втората тераса е вътрешният двор. До нея се стига след като се мине през главната зала на ресторанта. Красив дървен чардак и дървена стълба, която води към второто ниво на ресторанта са акцентите. Каменната чешма в двора е украсена с глинени грънци с цъфнало мушкато. Миндерите на чардака са застлани с тъкани черги. С дървени пейки и маси е обзаведена залата на първия етаж. Предмети от бита, използвани през миналия век красят интериора. Каменни зидани пещи и маси, в съчетание с рустикално дърво са акцентите във вътрешното пространство на първия етаж. Второто ниво е сепарирано на стаи. Там мебелите са стилни и наподобяват модерната градска мебел от началото на 20-ти век.

Менюто е повече от разнообразно. Ще ви е нужно време, за да го проучите в детайли. Предястия, салати, топеници и тиганици, традиционни баници с различни пълнежи чакат да ги опитате. Основните ястия, белязани с етикета традиционна кухня, включват както готвени специалитети, така и такива, приготвени на сач и скара. Дивечовото меню също е разнообразно. За десерт ви предлагаме баница с локум – традиционно, но не сте го опитвали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Place Categories: Заведения and Ресторанти

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни