Катедрален храм „Света Неделя”

  • svetaanedelja1
  • svetanedelja2
  • svetanedelja3
  • svetanedelja4
  • svetanedelja5
  • svetanedelja6

Един от символите на град София, катедралният храм „Света Неделя” е разположен на едноименния  площад, в центъра на столицата. Дълга и интересна е историята му. Славата на храма и на изцелителните сили на мощите, които се съхраняват в него, не стихва и до днес. Сегашната църковна сграда е най-новата от няколкото, последователно издигани на това място. Построена е в началото на 19 век. Най-старата постройка, която се е намирала тук е бил римският преториум от втори век. Той е представлявал величествена сграда, издигната от император Константин. Бил е част от комплекс от обществени постройки, оформящи античния център, форума на римския град Сердика.
Не е известно точно кога е построена първата църква на това място, но се предполага, че това е станало през 10 век. През 1856 година започва изграждането на нов храм, който е тържествено осветен през 1867 година. Иконостасът е дело на дърворезбаря Антон Станишев, а някои от иконите е изписал великият художник Станислав Доспевски. Княз A. M. Дондуков-Корсаков, дарява на църквата 8 камбани. В края на 19-ти век нов проект за преустройство на църквата е изготвен от архитект Никола Лазаров. В западната част на храма е построена камбанария. Премахнати са трите купола и покривът, а на тяхно място са изградени пет нови купола и четири по-малки. Широки стълбища са оформени на север, запад и юг. На 16 април 1925 година катедралата става арена на една драма в българската история. Военна организация към Комунистическата партия организира терористичен акт, при който са поставени експлозиви под купола на църквата. По време на погребението на генерал Коста Георгиев, в храма присъстват всички министри, генерали, политици, както и много граждани. Мощен взрив унищожава голяма част от покрива и част от южната фасада. Убити са 193 души, а 500 са ранени. Новата реконструкцията на храма е направена по проект на архитектите Васильов и Цолов. До 1933 година е  изградена нова, голяма църква с централен купол, с височина 31 метра. В храма е върнат старият позлатен иконостас. Екип, ръководен от художника Николай Ростовцев изографисва вътрешността на църквата.
В началото на 18 век мощите на сръбския крал Стефан Урош II Милутин са пренесени тук. В края на 19 век и началото на 20 век, заради ценните мощи, съхранявани в него, храмът се нарича „Свети Крал“. Любопитно е, че те оцеляват по време на пожари, бедствия, при разрушаването на храма от бунтовници и турци и след комунистическия атентат. Днес отново в църквата можете да се докоснете до тази ценна реликва.

 

 

Place Categories: Култура and Църкви

Подобни Местенца

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни