Храм-паметник „Свети Александър Невски“

  • hram-pametnik
  • hram-pametnik2
  • hram-pametnik3
  • hram-pametnik4
  • hram-pametnik5
  • hram-pametnik6

 Символ на християнското единство, катедрален храм на българския патриарх, храм-паметника „Свети Александър Невски“ е една от най-значителните, внушителни, красиви и интригуващи сгради в София. 

 Храмът е започва да се изгражда през далечната 1882 и е завършен през 1912 година. Първоначално, за място на паметника и било избрано Велико Търново, но след като София става столица на страната е взето решение да храмът да бъде построен там. „Свети Александър Невски“ съществува благодарение на народни дарения. Наречен е на името на руския владетел победил Татарския орден и провъзгласен за светец от руската православна църква. Освен това обаче, името му е и израз на благодарност на българския народ към руския император Александър II.

 Дължим красотата на храма на архитектът Александър Померанцев и неговите помощници  архитектите Александър Смирнов и Александър Яковлев. Базиликата е изградена в неовизантийски стил и е със статут на най-голямата действаща катедрала на Балканския полуостров. 

 В подземието на катедралата се намира един от филиалите на „Националната художествена галери“, представящ българското антично и средновековно изкуство. Там могат да бъдат видени най-красивите икони и стенописи от периода между 12 и 19 век.

 Дванайсетте камбани, които огласяват града са донесени от Москва. За направата на позлатените куполи е използвано 8,35 kg злато. Вътрешността на църквата е изключително богато украсена под ръководството на архитектът Яковлев.

 Един от най-важните паметници на българската култура, храм-паметника „Свети Александър Невски“ е изключителен по рода си. С капацитет до около 5000 човека, той е средище на вярващите, но също така и уникална туристическа атракция. Така че, независимо от вашата религиозна ориентация, няма да загубите ако го посетите. 

 

 

Place Categories: Култура and Църкви

Подобни Местенца

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни