Германски манастир „Св. Иван Рилски“

  • germanskimanastir1
  • germanskimanastir2
  • germanskimanastir3
  • germanskimanastir4
  • germanskimanastir5

Германският манастир се намира недалеч от едноименното село, в полите на Лозенската планина. Едно прекрасно място за отмора през уикенда, близо до София и лесно достъпно с кола, ви очаква да го откриете. Ако се чудите къде да отидете на пикник, но искате и да съчетаете почивката с посещение на историческа и духовна светиня, заповядайте в околностите на село Герман. След като преминете през центъра, продължете към вилната зона. Покрай асвалтовия път ще видите табели за манастира. На разстояние 5 километра от селото е разположен Германски манастир „Св. Иван Рилски“. Поляните над него са подходящи за пикник. Непременно посетете и самия манастир. Той е част от някогашната Софийска Света гора.

Енергията, която струи от това свято място ще ви завладее още щом преминете през тежките дървени порти. Първото, което ще ви впечатли ще е градината. Това райско тихо кътче, в което цари мир и спокойствие е особено красиво през пролетта, когато около манастира цъфтят лалета и зюмбюли, а ароматът на цъфналите дървета се носи във въздуха. Три странни дървета ще привлекат погледа ви, три секвои. Посадени са от ктиторите княз Фердинанд, княгиня Мария Луиза и цар Борис III в началото на 19-ти век. В тази градина писателят Елин Пелин е написал сборника „Под манастирската лоза“.

Историята на манастира е богата и много интересна. Той носи името на свети Йоан Рилски, който, според легендата е живял на това място. Тук са се съхранявали неговите мощи, преди бъдат пренесени във Велико Търново. Според друга легенда, за основател на манастира се счита цар Петър I. Най-вероятно манастирът е основан през 10 век на мястото на стар византийски храм. Това е един от най-старите манастири, принадлежащи към Софийската Света гора. Бил е последователно част от Първата Българска държава и Византия, когато е имал важно духовно значение. Разрушен е от османските турци през 1382г. и отново възстановен през 17в. Следва нов период на възход и отново опожаряване, този път при нашествието на кърджалиите. Днешната църква е построена през 1886г. Красивата еднокорабна базилика ще ви покори с простотата на архитектурата си. Сградата е градена с камък и тухли, фасадата не е покрита с мазилка, каменните зидове са видими. При посещението си в манастира ще можете да се докоснете до ценни икони, дело на  Никола и Иван Доспевски.

Германският манастир „Св. Иван Рилски“ е действащ, а празникът му се чества на 1 ноември. Манастирът не предлага стаи за нощувка и пребиваване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Place Categories: Култура and ЦърквиPlace Tags: , манастир and пикник

Подобни Местенца

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни