Манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча”

  • svjoan1
  • svjoan2
  • svjoan3
  • svjoan4
  • svjoan5

Ако пътувате през град Кърджали, непременно спрете и посетете тези уникални останки от средновековен манастир. Манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча”, известен още и като “Свети Йоан Продром”, се намира в квартал „Веселчане“. Лесно се стига до това интересно място с богата история. Ако се движите по главния път от гр. Асеновград или гр. Хасково, след като пресечете центъра на град Кърджали, продължете направо. Булевард „Беломорски” ще ви отведе до моста над река Арда. След като го преминете, завийте надясно по първата или втората пресечна улица.

Прекрасната постройка на църквата „Св. Йоан Предтеча“ се откроява отдалеч с червеникавата си фасада. Църквата е паметник на архитектурата с национално значение, а целият комплекс е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Любопитна подробност е, че голяма част от средствата за реставрацията му са събрани от българи и турци от града. Възстановяването на манастира започва по идея на небеизвестния отец Саръев.

По време на посещението си ще имате уникалната възможност да разгледате реставриран средновековен манастирски комплекс, един от малкото в България. Основан е около 6 – 8 век. Най-голям разцвет манастирът е преживял от 11 до 13 век. По това време църквата „Св. Йоан Предтеча” е била главната, митрополитска църква на средновековната епархия Ахридос. На мястото на днешния храм са изграждани последователно няколко църкви от византийски тип, последната от които датира от 10-14 век. Запазени са основите и на най-старата от тях, от 6 век. По интересен начин е възстановена църквата „Св. Йоан Предтеча”. По фасадата могат да се различат останки от няколко храма, а останалата част от сградата е новоизградена. Кокетната трикорабна кръстокуполна базилика е била част от един от най-красивите православни манастири на Балканите. Не пропускайте да разгледате и прекрасните, ценни стенописи, датиращи от от 9 и 13 век. Реставрацията на храма е извършена изключително професионално, а въздействащият интериор на църквата определено ще ви впечатли.

Друга забележителност на манастирския комплекс са разкритите пет епископски гроба.  Част от намерените при разкопките предмети се съхраняват в музея на гр. Кърджали, заедно с някои от фреските. Най-ценният експонат са откритите в гробницата до църквата мощи и църковни одежди на висш християнски духовник от 13 век. Одеждите са богато и изкусно украсени и тъкани със златни нишки.

Храмът „Св. Йоан Предтеча” е действащ от 2008г.

 

Place Categories: Култура and ЦърквиPlace Tags: Кърдж, манастир and църква

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни