Пещера „Бачо Киро“

  • peshtera-bacho-kiro-5
  • peshtera-bacho-kiro-4
  • peshtera-bacho-kiro-3
  • peshtera-bacho-kiro-2
  • peshtera-bacho-kiro-1

Работно време: лятно: 09.00-18.00 ч.; зимно: 10.00-16.00 ч.; без почивен ден
Входни такси: къс маршрут: възр. – 1.00 лв., ученици – 0.50 лв.; дълъг маршрут: възр. – 2.00 лв., ученици-1.00 лв.
Описание: Пещерата “Бачо Киро” е разположена близо до Дряновския манастир. През 1962 год. е обявена за  природна забележителност, а от 1964 е електрифицирана. Пещерата представлява сложен четириетажен  лабиринт от пещерни галерии и разклонения с дължина около 3 600м. Според проучвания, оформлението на пещерата е продължило близо 1 800 000 години. Намира се в близост до Дряновския манастир, като освен в него можете да отседнете в хижа Бачо Киро, също в непосредствена близост до пещерата – като цените са повече от прилични, в рамките на 20 лв на човек (или по-малко).

Участвал съм в множество пещерни експедиции, но картирането на тази пещера определено беше незабравимо. Повечето посетители виждат само една нищожна по размер част от пещерата – няколко добре осветени галерии и интересни образувания – пропускайки неосветените, заградени части от тази прекрасна пещера.

В нея има множество прилепи – такова огромно количесто, че в някои части от пещерата техните… отпадъци образуват труднопреодолими препятствия! В които затъваш, чудейки се какво по дяволите е това… между другото, прилеповият тор е изключително скъп и се продава за износ извън България!

Place Categories: Туризъм

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни