Крушунски водопади (с.Крушуна,област Ловеч)– сън или реалност?!

  • Krushunski-vodopadi1
  • Krushunski-vodopadi2
  • Krushunski-vodopadi3
  • Krushunski-vodopadi4
  • Krushunski-vodopadi5
  • Krushunski-vodopadi6

В северния край на Деветашкото плато , недалеч от гр. Ловеч, се намират т.нар. „Крушунски „водопади – незаменимо място за любителите на природните богатства, планинската свежест,чистия въздух и красивите пейзажи…Място, което си залужава да посетите поне веднъж!

Крушунските водопади (известни още като „Маарата“) са най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басеини, богати растителни и животински видове. Село Крушуна се намира там, където склоновете на Стара планина преминават в обикновени възвишения, от които започва Дунавската равнина. Името на селото и водопадите идва от вид сокол – т.нар.“Коршун“. Тази птица съществува и днес.Населението я нарича Каняк, Каня.

Уникалната природната забележителност “Крушунски водопади” включва огромен скален масив, река Маарата, водата на която образува феноменален карстов водопад с височина 15 метра. За удобство на туристите е изградена еко-пътека по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежо-зелената растителност на околността. Могат да се видят различни карстови форми – кари, въртопи, валози, сляпа, полусляпа и суха долина, каньон(ждрело), пропасти, пещерни галерии и зали. Реката се разделя се на няколко ръкава и създава още няколко водопада.

Въздухът до водопада е влажен и наситен с водни капки. Местността е напълно непроходима. Без стълбите и направената екопътека не може да се стигне до извора на водопада. Той е скрит в едноименната пещера. До там води тясна пътека, която се провира под варовиковата скала. Първото впечатление, с което може да остане всеки посетител е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите сякаш носи някакво приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют. Ще се убедите сами ,щом посетите това райско кътче =)

В близост има изградена механа и гостоприемница , където можете да поханете или отпочинете след свежата разходка.

Place Categories: Туризъм

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни