Карлуково

  • IMG_0777
  • 1784102
  • karlukovo.village.19
  • C8CT9524
  • karlukovo_11
  • karlukovo.village.191
  • karlukovo.village.06

Р. Искър, пещера „Преходна“ (или очите на Бог), и лудницата се срещат в село Карлуково.
Трудно ще намерите къде да отседнете (освен ако нямате палатка), но лесно ще намерите ресторанта, кафето, църквата, магазинчетата, пещерата и лудницата. Всички са в центърана селото без последните две.

Карлуково е старо селище (населявано е от древни времена), в което в момента има около 600 жители – много от тях роми, а малка част – „виладжии“. Намира се на около 100км от София, в Ловечка област, част от община Луковит.

Карлуково е известно най-вече на пещерняците – 600 пещери са известни в района. Местността е толкова скалиста, че където копнеш – камък.

Известно е и на музиковедите, защото композиторът Дико Илиев е родом от там. Диригент и музикант, автор на много популярни хора, като още на 19 години пише първото си хоро.

На пръв поглед Карлуково е типично българско северняшко село, но всъщност изненадва с многообразието на екопътеки и природни и културни забележителности в околностите си. За културните (това са скалните манастири) ще разберете в пещерния дом до селото.

Place Categories: Туризъм

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни