Седемте Рилски Езера

  • Rilski-ezera-1
  • Rilski-ezera-2
  • Rilski-ezera-3
  • Rilski-ezera-4
  • Rilski-ezera-51
  • Rilski-ezera-61

   Първата ми среща със Седемте беше преди година в разгара на лятото. От тогава не мога да забравя съвършенството на тази приказна природна палитра, разкрила се пред очите ми. Със сигурност тази първа среща няма да е и последна за мен, а самото споделяне на преживяното в Рила в настоящия разказ е нещо като самомотивиция да обиколя езерата отново.

   Сега с няколко думи за езерата – намират се на много достъпно място само на около час и половина от станцията на лифта (това е до най-горното езеро). Мястото от години е голяма туристическа атракция, така че е почти невъзможно да се объркате – просто следвайте туристите. Най-лесният начин да стигнете до долната лифтова станция е през град Дупница (има специално обозначени табели, а ако не ги намерите – просто попитайте някой жител на града). До долната станция на лифта може да паркирате автомобила си, а самото пътуване нагоре отнема около 20мин.

    Също така бих посъветвал всички, които желаят да посетят този природен феномен в разгара на лятото, да не подценяват слънцето и да вземат предпазни мерки, защото иначе резултатите ще бъдат повече от болезнени.

    Въпреки че като цяло съм пристрастен към Пирин и Бъндеришките езера (които макар и не толкова известни, изобщо не отстъпват на Рилските), няма как да не призная величието на Рила и нейните природни феномени. Езерата наистина са пленителни, особено две от тях – „Окото“ (около него почти винаги има сняг, дори и през лятото) и „Бъбрека“, които впечатляват с кристално чистата си вода и интересните си форми.

 

    Интересен факт е, че съвсем близо до Рилските езера (може би на около 45 минути пеша от най-горното езеро) се намират Урдините езера (снимките 5 и 6) – изключително красиви, заобиколени от девствена природа и най-важното (поне за мен) – до тях стигат много малко туристи и като цяло мястото не е популярно. Горещо ви препоръчвам да си удължите разходката и до Урдините езера – няма да съжалявате, а ако решите да прекарате повече от един ден сред природата и Рилските езера ви пленят с красотата си – посетете и Пиринските (Бъндеришките) на другия ден – със сигурност не бихте имали по-прекрасен уикенд от този. 

Place Categories: Туризъм

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни