Бъндеришки езера

  • Bunderishki-ezera-1
  • Bunderishki-ezera-2
  • Bunderishki-ezera-3
  • Bunderishki-ezera-4
  • Bunderishki-ezera-5
  • Bunderishki-ezera-6

    Бъндеришките езера – перлите в сърцето на Пирин, ще ви грабнат и ще ви пренесат в едно изцяло различно измерение – на покой и съвършенство. Всъщност, ако прекалявам в суперлативите за тези прекрасни езера бих искал да помоля за извинение още в самото начало на моя разказ – просто съм прекалено пристрастен щом стане дума за Пирин и природните съкровища, скрити в сърцето на планината.

    Накратко – Бъндеришките езера са 5 (най-известните, иначе доколкото знам са над 10 с по-малките езерца около големците), от ледников произход, които са разположени около река Бъндерица. Тези пет езера са: Жабешкото езеро, Дългото езеро, езерото „Окото“ (също както едноименното езеро в Рила), Рибното Бъндеришко езеро и Муратовото езеро. Всички езера са разположени в близост до хижа „Вихрен“, като цялостната им обиколка ще ви отнеме може би около 4-5 часа за отиване и връшане. Бих ви посъветвал първо да посетите „Окото“ , след това Муратовото езеро, Рибното, и да завършите похода с двете най-високо разположени езера – Жабешкото и Дългото езеро. Пътят до тях съвсем не е труден и преминава през изключително живописна местност, като единствено може да ви се опре последният преход към двете най-горни езера, но с няколко почивки и той ще бъде преодолян и съм убеден, че накрая няма да съжалявате. Ако нямате представа как да стигнете до хижа „Вихрен“ най-добре попитайте някой жител на Банско, а ако сте без кола може да хванете автобус до хижата (но за съжаление нямам информация за разписания и цени).

    Какъвто и начин за придвижване да изберете няма да съжалявате. Езерата са чудно красиви, сякаш са изкарани от приказка. Самата местност около тях е изключително живописна, пред вас ще се разкрие истинска феерия от най-различни растения, ще имате чувството, че сте заобиколени от величествени планински хълмове от всички страни, а реката, която ще тече до вас през целия ви поход към езерата, ще направи преживяването незабравимо. Приемете един съвет от мен-посетете езерата възможно най-рано сутрин (тогава са най-красиви). Също така отново бих ви посъветвал първо да отидете до „Окото“ (което е най-близо до хижата), после до Муратовото, след него Рибното и накрая Жабешкото и Дългото. Този маршрут ще ви спести връщането назад до Муратовото езеро, защото то е единственото, за което трябва да се отклоните от маршрута за останалите четири.  Същото това езеро обаче е най-красиво рано сутрин и ще бъдете изумени от гледката, която ще се разкрие пред вас.

    И след всичко казано се чувствам длъжен да ви предупредя – някои от езерата са на ниво над 2200 метра, така че си носете връхна дреха и удобни обувки, защото колкото и да е красива, планината никога не е за подценяване, дори и през слънчевото лято.

 

 

Place Categories: Туризъм

Напишете Вашето Мнение

You must be logged in to post a review.

Report this?

Claim Listing

What is the claim proccess?

Защита от Спам
captcha image

За Местенца

Създадохме Местенца, за да съберем на едно място интересни места в България - клубове с хубава музика, места за еко-туризъм, хижи, скрити от централните улици хубави ресторанти - всичко, което хората биха искали да споделят с другите!

Гаранция за Точност

Правим всичко по силите си, за да проверим точността на всяка публикация. Не можем да бъдем държани отговорни за публикации, направени от потребители. Важно: Адресите на картите са приблизителни